Čitam danas na internetu delove intervjua sa ruskim matematičarem Grigorijem Perelmanom i razmišljam onako za sebe, vidi, lud čovek upravlja svemirom a za to malo ko zna. Jebem li ga, znam da je javnost u principu samo načula za njega jer toliko dnevnih problema imaju Bijons, Paris Hilton, Obama, Putin, Seka Aleksić, Karleuša, Stanija i ostali važni ljudi, pa se ne stiže baviti i njime.

Dakle, malo ko je uopšte čuo za njega, a još manje zna zašto je on tako značajan za čovečanstvo, i zato ću ja ovde pokušati da pomognem u rasvetljvanju njegove priče.

Taj tip je poznat po tome što je odbio nagradu od milion dolara nekog tamo instituta u Americi, koju je osvojio zato što je dokazao neku, davno postavljenu matematičku teoremu koju niko pre njega nije baš najbolje skapirao. Milkica američkih zelemabaća za malo matematičke filozofije nije nešto što ti kane svaki dan, a on je to glatko odjebao. Novinarima Dejli Mejla koji su došli da ga pitaju koji mu je, kroz vrata svog stana je odgovorio da ima sve što mu je potrebno u životu i da odjebu u troskoku od njega.

Inače, živi u nekom socrealističkom petrogradskom stanu sa svojom kevom i sestrom u svojoj četres’ i nekoj godini, ali tvrdi, pazite sad, tvrdi da upravlja svemirom.

Logično bi normalan čovek pitao – Pa gde ti je svemirski brod ako upravljaš svemirom, ili bar jahtica, batice?

Eto u šta se pretvorio svet u 21. veku, eto ko sve može na sitno da krade medijsku pažnju, od, na primer, faca pout Rijane ili Stanije Dobrojević. Ili, još gore, od Pi Didija ili Zvezda Granda. Majke mi, ne kapiram te umišljene likove koji ne razumeju da bez kvalitetnog web marketinga i PR menadžera ne možeš biti uspešan u 21. veku?

Sam sebi kulturno odgovorim: Taj fijuk, nabeđeni, umišljeni gospodar Univerzuma je tu nagradu dobio jer je dokazao neku Poenkareovu hipotezu.

Pa?! - Pa, kad krenem da čitam Poenkareovu hipoteza for damiz, izgubim se posle drugog zareza. Jebiga, a tako sam bio rad skapirati kako se računa razmak između dve beskonačne lokalne ograničene šupljine u svemiru koje mogu biti samo sfera, ne zato što moj mozak može shvatiti to, nego zato što je ta hipoteza u matematičkim krugovima poznata i kao “Formula Univerzuma” i služi kao osnova za sva svemirska istraživanja, ali sive ćelije pobele od muke od samog pogleda na tu jednačinu.

A zašto je ta jednačina važna? – Zato što kad krene onaj meteor da nas raspizdi 2036. godine, neko će morati nekako da iskonstruiše svemirski brod u koji će se potrpati sve te Rijane, Bijonse, Stanije Dobrojević, Kristine Bekvalac, da spasu čovečanstvo svojom pesmom, igrom, kosočupom i gomilom tračeva za tabloide.

I onda još na kraju Perelmanovog intervjua koji je, između ostalog, nadobudno odbio i Fildisovu medalju, uz obrazloženje da mu ona ne treba, pošto Evropsko društvo matematičara koje je dodeljuje nije dovoljno kompetentno da ocenjuje njegov rad, stoji i gomila komentara čitalaca.

Čitah one komentare i tada odlučih da napišem koju reč o celoj ovoj konačno beskonačno sferičnoj matematičkoj zavrzlami.

Ne samo što uplaćuju LOTO svakog utorka da dobiju tu milkicu, ne samo što slušaju Seku, dive se Sulejmanu, Oguzu i Ali Rizi iz turskih serija i mlate praznu slamu o Staniji i Kristini, nego još i komentarišu reči čoveka koji je dokazao matematičku teoremu koju, čak ako bi i pokušali samo da pročitaju, preznojili bi se kao da oru prvu brazdu po vrelom danu na rodnoj njivi.

Boktemazo, umesto da u najboljem slučaju napišu ono vojnički “Razumem!” iako ništa ne razumeju, ili onako vašarski “Bravo care”, ne - “oni će njemu da objasne”, jer to što je on rekao je dokaz da Bog postoji, ne znaju kako, ali to je njihova matematička hipoteza.  I tako, prdnu oni malo na reči Perelmana, a onda se vrate na web stranu Sveta da vide dokle su stigli Stanija i Kristina u svojoj gologuziji na Kostarici.

I posle se novinari Dejli Mejla čude kako neko ko živi kao poslednjih siromah a razložio je najpoznatiji matematički problem na svetu, na pitanje “Zašto si odbio milikicu?”, kaže: “Zato što imam sve što mi treba”. A Staniju i Srvajver?!http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-tema/61994-Gria-Perelman-upravnik-svemira.html

Постави коментар

 
ТРЕЋИ ПРОСТОР © 2015. Сва права задржана. Прилагодио за веб Радомир Д. Митрић
Top