Царство Божје није од овога света (Јн 18. 36), што значи да оно као циљ хришћанског живота није социолошка или политичка вредност. Монашко повлачење од света заправо је спасавање од утапања духовних тежњи у световна питања, од поистовећивања спасења душе са друштвеним интересима хришћанства. Неки од верних осетили су се духовно угроженим од стране световног окружења. Животни неред, острашћена људска дела, сујета и многобрижје трагања за привременом земаљском добити, као и душевна тегоба која настаје услед многих поступака, речи, гестова, осећања, схватања и мишљења, подстакли су их на спољашње и унутрашње удаљавање од света.

Повлачење монаха у усамљенички начин живота не би требало схватити као показатељ нетрпељивости или презира према ближњем. Основни значај хришћанског подвига лежи у припреми, очишћењу и оспособљењу личности за пуну меру љубави према Богу и ближњима. Хришћани никада не произносе молитве Богу само за себе; они то чине и за друге, своје ближње. Молитве за другога називају се заступништво (предстатељство). Оно у пуном смислу значи: стати пред Бога у име свог ближњег, преузети његову осуду – као највиши чин хришћанске љубави. Познато је да је љубав преподобних отаца попримала такве размере да су желели да од својих ближњих преузму на себе било какву казну или болест, само да би их ослободили патње.

Једино у светлу хришћанског заступништва могуће је потпуно разумети смисао монаштва. Велика је важност молитве за ближњег у православном предању. Монаштво Цркве издвојено је од света и светске сујете, али не због равнодушности према свету – оно у исто време треба да значи заступништво за читав људски род. Молитва хришћанских пустињака за свет има животну важност за све људе нашег времена.

У изградњи хришћанског типа новог човека монашка аскеза је одиграла одлучујућу педагошку улогу. Монашко умеће разликовања духова, неговање духовне пажње, стратегија невидљиве борбе, контрола духа над материјом, не престајући никада да буде сасвим конкретна, чине егзистенцију транспарентном и тако редукује њену феноменологију на димензију која је блиска Царству.


Постави коментар

 
ТРЕЋИ ПРОСТОР © 2015. Сва права задржана. Прилагодио за веб Радомир Д. Митрић
Top