Долази сутон епохе потрошачког друштва, на планети пресушују остаци животно важних ресурса, свет се креће према глобалном рату ког није могуће спречити. Једна епоха смениће другу – епоху промена, катаклизме које измичу контроли, прете огромни потреси, глад, деструкција и помор милиона... каже италијански новинар, политичар и публициста Ђулијето Кјеза... У интервјуу REGNUM-у он је настојао да образложи своје ставове.

REGNUM: Да почнемо од вашег познатог става да светом влада 9 људи. Ко су ти људи?
- Њих може бити 9, а и 15, што у суштини није ни битно. Једноставно, веома уска група људи сваког се месеца састаје и одлучује о судбини 7 милијарди људи на планети. Ради се о шефовима великих банака, финансијских империја – који се не појављују јавно и чија лица не знамо, али је у рукама баш тих финансијских мегамагната сконцентрисана реална власт над светом. Они стоје иза паравана и вуку конце, обрћу милијарде и билионе, постављају владе које опслужују њихове интересе...
На њима је одговорност за кризу која је захватила свет. Они симболишу фијаско цивилизације Запада. Али, ако шачица људи одређује светски поредак, онда нема шта да се говори о западној либералној демократији, тим пре и о њеном извозу у друге делове света.
REGNUM: Ви сматрате да су управо ти људи свесно испровоцирали данашњу светску кризу?
- Не баш само они. Та тврдња је актуелна за све претходне кризе које су измоделиране и вештачки направљене, а затим се њима управљало.
Садашња криза се не може контролисати и у значајној мери је условљена великим дефицитом ресурса у свету. Једноставно, светска елита није предвидела, није претпоставила да ће велики дефицит ресурса наступити овако брзо, ни ми остали такође то нисмо предвидели. Међутим, са друге стране, они су учинили све што је могуће да би убрзали приближавање неминовног краха. Погледајте, у свету се сваког часа и сваког минута прави вештачко богатство чији обим је 20 до 25 пута од реалног БДП.
Мегамагнати праве виртуелни, непостојећи новац, на коме зарађују реално богатство и на тај начин надувавају мехур од сапунице који ће пре или касније пући.
Са друге стране, западна цивилизација није читав свет, ван ње се развијају друге земље. Данас 4 милијарде људи живи паралелно са Западом, освајајући све већу независност, а контрола над њима је све тежа.
Ако је још пре 15 година реч Вашингтона била закон у земљама у развоју, оне се данас развијају независно, а не онако као раније. Бесконачни развој економије у затвореном ресурсном систему није могућ, и према томе, ниво животног стандарда у земљама Запада не може да се држи на нивоу на коме се сада налази.
Оне могу да наштампају милијарде папирића, али проблем дефицита ресурса тиме неће решити. Пада ниво управљања ситуацијом, Запад губи контролу. Да би је задржао, елита прави представу, покушавајући на тај начин да задржи у својим рукама спасоносне нити управљања.
REGNUM: Да се вратимо представама: пре 11 година у САД је одиграна представа под називом „Напад терориста на САД”, а пре неколико дана „обележили” су трагедију од пре 11 година. Многи људи и данас верују да су 11. септембра међународни терористи напали Сједињене Државе и направили крвави пир. Шта данас кажете тим поводом?
- Верују не само многи, већ милијарде људи. Ако изађете на улицу и 10 људи то упитате, ако не каже свих 10 - макар 9 ће вам веома уверљиво рећи да су 2001. године терористи из Ал Каиде организовали највећи терористички акт који је усмртио хиљаде људи, јер су они зли, не воле Америку и сл. То се може упоредити са филмом „Матрица” - у коме милиони људи живе и радују се у свом незнању, не знајући шта им се дешава пред носом. Али те људе није тешко схватити – они су обични грађани који имају свој живот, своје интересе, хобије, породице и пријатеље – они су нормални.
Њима не улази у главу да је држава спремна да за час убије готово три хиљаде својих грађана. Премда, истине ради, треба рећи да данас у свету далеко више људи зна тачнију и реалнију причу везану за „11. спетембар” него пре 10 година. Ми знамо много више.
Сам сам се бавио тим проблемом, он је за мене био нека врста будилника који ми је рекао да су моје претходне представе о стварима савременог света неактуалне. Терористички напад 11. септембра многе је навео на размишљање.
REGNUM: Називате догађаје од 11. септембра „терористичким актом”, али многи су склони да их називају „провокацијом”...
- Једно не искључује друго. То је био терористички акт, али је питање ко га је извршио. Ал Каида са 11. септембром нема везе – то је дело америчких специјалних служби, израелског Мосада, Пакистана, Саудијске Арабије...
Светска елита је осетила да губи полуге управљања и да се налази на прагу краха, зато је требало направити неку нову кризу. Требало је ефикасно одиграти још једну сцену представе која би омогућила да амерички народ и сателити САД збију своје редове пред лицем митолошког спољњег непријатеља.
За њих мој, ваш, живот десетина, стотина, хиљада људи не вреди ништа, они само желе да остваре своје. Али, нормални људи то не знају, пошто мисле и размишљају људским категоријама. А светска елита није таква: то су мутанти, представници другачије антрополошке групе која рачуна цифре и без размишљања фактички потписује смртне пресуде.
Они се окупљају, пребацују билионе долара из тачке А у тачку Б, не схватајући до краја последице својих активности.
Терористички напад 11. септембра је сведочанство те кратковидости и начин да се живот одржава у организму који је већ мртав.
REGNUM: И колико дуго ће се „леш” одржавати у животу?
- Борба са кризом је све тежа, а могућности да се да адекватан одговор су све мање. Ради се не само о финансијској, већ и о демографској, енергетској, социјалној, хуманитарној и другим кризама којих је све више. То је циклус који сваки пут траје све краће.
Криза је била 2001. године, затим 2007-2008, следећа је наступила већ 2011. године. То је спирала која се смањује, на крају које је црна рупа – коначно одредиште које због изузетне близине више не подлеже променама: привлачна сила је веома висока.
Све води рату – глобалном, великој борби за ресурсе. Када се постави питање „бити или не бити” - велики долазе у велико искушење да употребе оружје против слабог.
REGNUM: Опељешити свет да би се обезбедило достојно постојање „златне милијарде”?
- Потпуно тачно!
REGNUM: После 9/11 на Западу се све чешће чује термин „исламски фундаментализам”. У Европи се данас озбиљно разматра степен опасности од ислама за постојање западне цивилизације. Мислите ли да је још једна претња савременом светском устројству сукоб Запада са Истоком?
- Треба признати да се прогноза Семјуела Хантингтона, изложена у чланку „Сукоб цивилизација?”, остварује. Схватите, у Африци, на пример, милијарда људи живи у свом веку, по својим обичајима, по својој традицији и када покушају да им наметну став да они не живе онако како треба, то доводи до конфликта. Када се говори о хипотетичкој интеграцији различитих култура и цивилизација, то је увек актуелно.
Сукоб цивилизација – то је рат, али уколико је Запад са Авганистаном и Либијом и успео да извојује мању или већу победу над „непријатељем” и да на тај начин глобализацију помери још корак напред, поставља се питање шта ће Запад да ради са Кином која има 1,3 млрд људи?
Превео: Горан Шимпрага


Постави коментар

 
ТРЕЋИ ПРОСТОР © 2015. Сва права задржана. Прилагодио за веб Радомир Д. Митрић
Top