Чете цара аустриског и краља угарског одлучиле су прећи границу Ваше домовине.
Они не долазе као непријатељи, да земљу силом заузму.
Они долазе као пријатељи, да учине крај злу које већ неколико година узнемирује не само Босну и Херцеговину него и пограничне земље Аустро-Угарске.
Цар и краљ је с болом сазнао, да ову лијепу земљу пустоши грађански рат, да њени становници међусобно ратују, да је трговина и промет прекинут, Ваше благо изложено отимачини, Ваша поља необрађена и да се јад удомио у граду и у селу. Велики и тешки догађаји учинили су Вашу владу немоћном, да успостави трајан мир и слогу, на којима почива благостање народа.
Цар и краљ није могао даље гледати како у близини својих покрајина влада насиље и немир, како биједа све више и више куца на границе његових земаља.
Он је свратио поглед европских држава на Ваш положај и у савјету народа је једногласно закључено, да Вам Аустро-Угарска поврати мир и благостање, кога одавно немате. Његово Величанство Султан, желећи Вам добро, нашао се понуканим, да вас повјери заштити свога моћног пријатеља, Цара и Краља.
И тако ће ц. и кр. чете Вама доћи. Оне Вам не носе рат него мир.
Наше оружје треба свакога да штити, а никога да подјармљује.
Цар и Краљ наређује, да сви синови те земље уживају по закону равноправност, да се свима заштити живот, вјера и имовина.
Ваши закони и уређаји неће бити својевољно поремећени, у Ваше се обичаје неће дирати. Ништа се неће присилно мијењати док се зрело не промисли што Вам је потребно. Стари ће закони вриједити док се нови не издају. Очекује се од свих свјетовних и духовних власти, да одржавају ред и помажу владу.
Приходи земље трошиће се искључиво на њене потребе.
Неплаћени порези прошлих година неће се убирати.
Чете Цара и Краља неће бити ни у чем на терет земљи. Све што од народа узме за своје потребе, платиће у готову.
Цар и Краљ знаде Ваше притужбе и жели Вам добро.
Под његовим моћним жезлом живе многи народи и сваки говори својим језиком. Он влада припадницима многих вјера и сваки исповиједа слободно своју вјеру.
Становници Босне и Херцеговине, предајте се с поуздањем под заштиту славних застава Аустро-Угарске. Примите наше војнике као пријатеље, слушајте заповиједнике, прихватите се опет свога посла, а плодови Вашег рада биће заштићени.


Напомена: Ова је прокламација штампана њемачким језиком први пут у службеним новинама Wiener Zeitung од 28. српња 1878, бр. 172, а одавде је пренешена у I свезак Sammlung der für Bosnien und die Herzegowina erlassenen Gesetze, Verordnungen und Normalweisungen.
(Прокламација је узета из књиге: Хамдија Крешевљаковић, Сарајево у доба окупације Босне 1878, Сарајево, 1937.)
Српском листу послао Часлав Оцић, дописни члан САНУ.


Постави коментар

 
ТРЕЋИ ПРОСТОР © 2015. Сва права задржана. Прилагодио за веб Радомир Д. Митрић
Top